Παραδοσιακές συνταγές

Παράδοση και Γεύση



paradosikgeush@gmail.com

Καβουρμας, το φαι των σφουγγαραδων

2014-04-02 13:05

Ο καβουρμάς είναι τρόπος συντηρήσεως του κρέατος από τα παλιότερα χρόνια που δεν είχαν τα σπιτια μπουζιέρα(ψυγειο). Έτσι ήταν μια καλή λύση για τους σφουγγαράδες μας οι οποίοι λείπανε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ανοικτές θάλασσες  και δεν είχανε πρόσβαση σε κρέας.

Παρακάτω ακολουθεί η διαδικασία παρασκευής του καβουρμά. Όταν σφάζανε το ζώο λοιπόν αλατίζανε καλά το κρέας μαζί όμως με το λίπος του καθώς είναι το λίπος μαζί με το αλάτι που κάνουν τη δουλειά, και το αφήνανε να τραβήξει μια μέρα. Την επομένη το τσιγαρίζανε ώστε να λιώσει το λίπος και όλο μαζί το μείγμα το ρίχναν σε δοχεία. Το λίπος φυσικά όταν κρύωνε και έπηζε και μέσα του διατηρούνταν το κρέας.

Αν θέλετε και εσείς να το φτιάξετε μόνοι σας ακολουθεί και η συνταγή.

Προετοιμασία:

  • 3 kg χοιρινή σπάλα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 5 κουταλιές αλάτι
  • 1kg βούτυρο φυτίνη
  • Κορίανδρος


Οδηγίες/Περιγραφή:

Βάζουμε από βραδύς το κρέας σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα υγρά του και το αλατίζουμε ανακατεύοντάς το με κορίανδρο.


Την άλλη μέρα το βάζουμε σε ανοιχτή κατσαρόλα και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 20-25 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλα του τα υγρά. Μετά ρίχνουμε το ανακάτεμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας. Είναι σημαντικό να το ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.

Όταν ετοιμαστεί το αφήνουμε να κρυώσει και το φυλάμε σε δοχείο με το βούτυρο να καλύβει το κρέας.

Μπορείτε να τον φάτε σκέτο ή με αυγά.