Παραδοσιακές συνταγές

Παράδοση και Γεύση



paradosikgeush@gmail.com

Καλύμνικο Καρβέλι

2014-05-14 12:18

Υλικα :

-1 κιλό αλεύρι σταρένιο(σκληρό)

-2 φακελάκια σκληρή μαγιά

-1 κουτ.του γλυκ.ζάχαρη

-3 κουτ.του γλυκ. αλάτι

-2 1/2 ποτήρια χλυαρό νερό

- Λίγο σουσάμι

 

Εκτελεση :

1-       Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη.Προσθέτουμε τη μαγιά το αλάτι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε...Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαριστούν τα τοιχόματα της λεκάνης.Τη βγάζουμε στο πάγκο μας και την ζυμώνουμε για 10΄ μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

 

2-       Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά.Την αφήνουμε 40΄ να ανέβει. Έπειτα την βγάζουμε στον πάγκο και την ζυμώνουμε για λίγο.

 

3-       Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη πλάθουμε καρβελάκια ή φρατζόλες και τα κυλάμε σε σουσάμι. Τα βάζουμε στην λαμαρίνα που είναι πασπαλισμένη με αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνου να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια  -απο 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου- τα χαράζουμε σε 2-3 σημεία και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 35'-40'.

 

    Γίνονται: 3 καρβελάκια  ή 3 φρατζόλες

    Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά