Υλικά:
½ κιλό αμπελόφυλλα
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ κιλό κιμά χοιρινό
2 φλυτζάνια ρύζι γλασέ
1 φλυτζάνι ντοματοχυμό
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες
2 αυγά
Χυμό ενός λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αχνίζουμε σε λίγο ζεστό νερό τα αμπελόφυλλα, μέχρι να μαλακώσουν. Σε μια μεγάλη λεκάνη ζυμώνουμε καλά τους κιμάδες, το ρύζι, τα κρεμμύδια, το βούτυρο, το ντοματοχυμό και όσο αλατοπίπερο θέλουμε. Στη συνέχεια στρώνουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα, ώσπου να καλυφθεί ο πάτος, γ ια να μη μας κολλήσει το φαγητό. Έπειτα παίρνουμε ένα ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε στο κέντρο του λίγο απ’ το μείγμα της λεκάνης, το τυλίγουμε σε σφιχτά πακετάκια και το βάζουμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο σε κυκλική διάταξη. Αυτή τη διαδικασία τη συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. Στο τέλος πάνω απ’ τα φύλλα στρώνουμε τις ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε τα φύλλα με ένα βαθύ πιάτο, ανάποδα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ένα ποτήρι νερό και χωρίς καθόλουανακάτεμα βράζουμε το φαγητό για μισή ώρα περίπου. Επειδή φύλλα καλύμνικα χωρίς αυγολέμονο δε γίνονται, χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι σε σφιχτό αυγολέμονο και περιχύνουμε το φαγητό όταν αυτό είναι έτοιμο.